Köpa och sälja domäner

En domän är samma sak som en internetadress. Hur kan man tjäna pengar på domäner? Grundregeln är att domännamn som kan öka i värde är sådana som företag i framtiden kan behöva för att tjäna pengar. Att köpa en internetadress som senare visar sig vara viktig för ett företag som har råd att betala för den är inte helt enkelt. Det finns dock exempel på tillfällen då företag betalat stora pengar för domäner. Apple sägs till exempel ha köpt namnet icloud.com av företaget Xcerion för hela 28 miljoner kronor. En extremt stor summa pengar.

Domäner är hårdvaluta på den digitala marknaden

Domäner är internetadresser

Vad är domäner? En domän är en internetadress, det vill säga det namn som anges för att komma till hemsidan. Detta skrivs vanligtvis in i webbläsarens fönster för internetadresser. Det är också vanligt att man söker på ett domännamn i en sökmotor. En internetadress kan aldrig leda till mer än en hemsida och därför är det viktigt vilka internetadresser ett företag äger. En domäns namn påverkar hur högt upp en sökmotor rankar innehållet på webbsidan, en viktig faktor när det gäller sökmotoroptimering.

Domäner är viktiga eftersom de säger något om innehållet på den aktuella webbsidan. De är också viktiga eftersom de utgör många företags varumärken. Ett företag med en känd internetadress kan locka till sig många besökare. Ytterligare en anledning till att adresserna är viktiga är den som nämndes ovan, att domännamnet påverkar hur sökmotorer rankar webbplatsen i träfflistor vid sökningar. Detta gör att internetadresser kan spela en avgörande roll på den digitala marknaden och är en av anledningarna till att det finns en stor marknad för webbadresser.

Marknaden för domäner

Hur ser marknaden för domäner ut? Först och främst finns det återförsäljare av internetadresser som fortfarande är lediga. Exempel på dessa är Loopia och One. Här hittar man alla adresser som ingen ännu har funnit en anledning till att köpa. Det brukar kosta någon eller några hundralappar per år att äga en domän. Det finns även en marknad för internetadresser som redan har köpts. Här är Missdomain förmodligen den mest populära marknadsplatsen. Här kan domänerna kosta allt från någon hundralapp till tusentals kronor.

Det som är viktigt på dagens digitala marknad är egentligen samma saker som tidigare: att synas och locka till sig kunder. Men idag sker det på ett lite annorlunda sätt. Sökmotorer och domäner har blivit avgörande för om företag syns på internet. Här finns det avancerade strategier och metoder som företag behöver använda sig av för att sticka ut i mängden. Att skriva relevant och intressant innehåll på internet är en metod för att nå ut. En annan är att lära sig så mycket det går om sökmotoroptimering. Då är det viktigt att äga rätt internetadresser.

Att ge sig in på domänmarknaden

Det finns många anledningar till att köpa och sälja domäner. Många tycker att det är ett roligt fritidsintresse att försöka förutse vilka domännamn som kan bli mer värda i framtiden. Andra handlar mer professionellt och systematiskt med domännamn. Oavsett vilket så ska man vara medveten om att det inte är ett enkelt sätt att bli rik snabbt. Snarare är det så att det kräver mycket kunskap och erfarenhet om man ska lyckas tjäna mycket pengar på internetadresser. Men med lite skicklighet och tur kan man komma långt.